Шиацу

Шиацу време и за теб • Make time for yourself

Шиацу

  

Шиацу е част от японския опит и познания в областта на нетрадиционната медицина. Теорията и практиката на шиацу е основана върху идеята за съществуването на енергийни канали в тялото, наречени меридиани,които имат пряко отношение със здравословното състояние на човек.  По време на терапевтичната шиацу сесия клиентът лежи удобно на земята; терапевтът работи чрез премерен натиск и контролирано разтягане на предварително загрятата мускулатура на клиента; наборът от меридиани, с които се работи при всяка сесия зависи от сведенията за конкретното състояние или здравословни оплаквания на клиента, получени непосредствено в началото на сесията в хода на разговор или чрез палпация.Чрез работата  върху определени меридиани и акупресурни точки се стимулират защитните сили на организма като в края на процедурата човек се чувства релаксиран и освежен.

 

                 

 
Интерес  представляват  възможностите на шиацу при повлияването на някои от т.нар. болести на съвременното  общество. Напрегнатата работа, малкото време за почивка, силните емоции, макар и не винаги да се проявяват чрез физически симптоми, оказват своето въздействие върху организма ни. Методите, използвани в шиацу терапията много точно определят и третират  моментното ни състояние, осигурявайки необходимия стимул на тялото за възстановяване.

Всичко това е причина Шиацу постепенно да заема своето заслужено място в лечебните и възстановителни програми при определени заболявания или състояния на здравословен и емоционален дисбаланс.
 
Приложение на Шиацу

1.При мускулни и ставни болки в раменете, врата, гърба в резултат на претренираност, заемане на определена поза дълго време, болки от дискогенен характер и др. Функционални нарушения на опорно-двигателния апарат.

2.При главоболие и мигрена вследствие на повишена умствена активност или напрегната работна атмосфера.

3.При бременни жени (след първия триместър) с цел профилактика на застойни явления (отоци),подобряване на венозния ток , намаляване на болката в кръста и стъпалата в последните месеци на бременността.

4.При вегетативни дисфункции като нарушения в съня, храносмилателни проблеми, липса на концентрация, паметови разстройства  в следствие на стресови ситуации.

Моля, носете си подходящо и удобно облекло (анцуг,клин, тениска)

Шиацу не замества квалифицираната медицинска помощ или преглед от здравен специалист.

http://www.puls.bg/health/motion/news_7516.html

shiatsu-bg.com
    close